VINS RECOMANATS



VIÑA LUDY ALBARIÑO









Aquest mes de Febrer, Casa Aliaga us vol presentar un vi desconegut, però a l’hora, un vi que mai més passarà desapercebut entre tots aquells amants del vi blanc.


És hora de dedicar-li una menció especial als Albariños, més concretament de les Rías Baixas. Provinent de les bodegues La Val, situades en un entorn privilegiat al municipi de Salvatierra de Miño , trobarem les instal·lacions a la Finca de Arantei , una magnífica edificació de més de 6.000 m2 , dintre d’una finca de més de 35 hectàrees de vinyes.


Elaboració


Un cop arriba el raïm procedent de la verema, és macerat i premsat. El most que s’obté  es neteja en un procés anomenat desfangament, i a  continuació,  fermentarà en dipòsits d’acer inoxidable a temperatura controlada.


A primer cop d’ull trobarem un color grog palla amb reflexos verdosos, aromes a poma verda i a fenc o herba tallada i seca (farratge), sobre un fons de cítrics inconfusibles. En boca es equilibrat amb una bona acidesa, típica del raïm Albariño, que hi aporta la frescor característica d’aquest nou vi. De gust curt però intens i dotat d’un final amarg agradable que us convidarà a seguir prenent-ne.


Vi recomanat especialment per ser degustat juntament amb peixos fets a la brasa i escaldats amb una bona vinagreta calenta (Orio), o bé de marisc, llamàntol, llagosta  o uns bons llagostins a la graella... un vi, que sense voler, no us deixarà mai més indiferents.





UN BE NEGRE AMB POTES ROSSES







Casa Aliaga segueix apostant per apropar-vos, entre d’altres, vi a preus assequibles, bons i si podent ser atrevits, divertits i agosarats molt millor. Per tota això, aquest mes us volem proposar un negre elaborat amb raïm blanc (un negre de blancs).

En la elaboració d’aquest vi hi han intervingut dos partides de raïm, una de GARNATXA BLANCA procedent de la localitat de Bot (Terra Alta), i l’altra, una GARNATXA NEGRA procedent de la localitat de Garriguella (Empordà). Lagarnatxa blanca s’ha premsat en fred a molt baixa pressió i molta suavitat, i el most obtingut s’ha posat a macerar sobre les pells de la garnatxa negra que s’ha premsatprèviament seguint el mateix procediment. La maceració i fermentació ha tingut llocen dipòsit d’acer inoxidable a temperatura controlada, remuntats programats, i sagnat una vegada el vi va quedar sec, controlant en tot moment el grau d’extraccióde color, d’aromes i sobre tot de compostos fenòlics. Fermentació Malolàctica en dipòsit d’acer d’inoxidable. Estabilització tartàrica per fred en cambra frigorífica. Filtració suau per eliminar cristalls de tartrà potàssic i embotellada final el 26 d’abril de 2011.

Nota de cata:

Per la seva complexitat i novetat a l’hora de la elaboració, aquest vi ens aporta una llarga llista de detalls organolèptics tot fent un agradable viatge pel mon de les fruites, confitures, vegetals i espècies:
 
·         Fruites: maduixa, cassis, préssec, mora, gerds, plàtan, mango
·          Fruites seques i confitades: maduixa confitada
·         Vegetals: tabac sec
·         Florals: violeta, Lliri
·         Espècia: regalèssia, canyella
·         Balsàmiques: romaní
·         Empireumàtiques: regalèssia, caramel
·         Minerals: grafit
·         Vi sense D.O

Per les seves característiques, aquest vi, val la pena tastar-lo per sí sol, en principi no fer grans maridatges amb ell, un cop tastat i degustat fer-ho encaixar amb allò que més us agradi (carns vermelles i blanques, pasta amb salsa de formatges...)





SUMMOLL PARDAS


VARIETAT DE RAÏM SUMOLL





Aquest mes, en comptes de voler recomanar un cava, passarem a un dels gran desconeguts de la nostre vida vinícola, els oblidats rosats que últimament estan ressorgint amb molta força gràcies l’esforç de molts viticultors, entregats a les seves vinyes i disposats a recuperar la tradició dels rosats i rescatar, a l’hora, varietats autòctones a punt d’extinció.

És el cas del SUMOLL ROSAT DE PARDAS, al Penedès ,semblant a un negre, elaborat amb el desconegut raïm sumoll.
Verema manual y seleccionada. Una part es realitza la fermentació en barriques de castanyer on reposarà un parell de mesos, la resta es realitzarà en dipòsits d’acer inoxidable.

En color: Intens color a gerds amb delicats reflexos violacis . Molt brillant. Vermell cirera viu i net, molt propi de la varietat
En nas: Intensos i complexes aromes. Sobre un intens fons balsàmic apareix una gran varietat de vegetals, herbacis (amb un component anisat ), i sobretot molt mineral.
Tots ells ben integrats sota la influència de les fruites vermelles i els tocs a cítrics.
En boca: sec i molt fresc, sorprèn pel deu cos i volum. Pas per gola untuós amb l’expressivitat de la fruita plena de balsàmics, làctics i herbacis. Excel·lent acidesa amb final llarg i persistent amb un lleuger toc amargant.

Pot combinar molt bé amb els arrossos, els peixos al forn i sobretot amb el foies i derivats.


.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada